Co jeść, by mniej chorować jesienią? Jak uniknąć osłabiających antybiotyków? Okazuje się, iż dbanie o odporność w chłodnych miesiącach wcale nie jest takie trudne. W rzeczywistości opiera się na zasadach zdrowego stylu życia. Wypróbuj sprawdzone sposoby na wzmocnienie organizmu!
Wraz z pierwszymi chłodniejszymi dniami, powrotem dzieci do szkół, a dorosłych do pracy po urlopach, pojawiają się pierwsze jesienne infekcje. Nie sposób uniknąć ich wszystkich. Jednak można wiele zrobić, by wzmocnić organizm, zmniejszyć częstotliwość zachorowań i zminimalizować ryzyko powikłań.
Jakie choroby pojawiają się najczęściej w czasie jesieni?
Spadek odporności jesienią i zimą to nie tylko wina nagłego ochłodzenia. W praktyce bowiem nawet stosunkowo ciepła jesień przynosi ze sobą zwiększone ryzyko infekcji. Przyczyną tego stanu rzeczy jest m.in. częstsze przebywanie w pomieszczeniach, mniej słońca i syntezowanej z promieni UV witaminy D, zmniejszenie aktywności fizycznej, ale też jesienne zmęczenie i ogólnie gorsze samopoczucie. Wszystko to sprawia, iż jesteśmy bardziej podatni na różnego rodzaju choroby.
Jesień to czas przeziębień, infekcji górnych dróg oddechowych, zapalenia gardła, anginy, a także wiążących się z nimi powikłań – zapalenia zatok, zapalenia ucha (szczególnie u dzieci), zapalenia oskrzeli itp. To właśnie jesienią i zimą swoją aktywność wzmaga m.in. wirus grypy. Łatwiej o zakażenie rotawirusem czy grypą żołądkową. Dzieci w chłodnych miesiącach najczęściej chorują na ospę wietrzną.
Jak się chronić?
Przygotowania do jesieni warto zacząć już u schyłku lata. Wbrew pozorom nie musimy łykać miliona suplementów, by skutecznie wzmocnić organizm. Podstawą odporności jest zdrowy styl życia: odpowiednia dieta, aktywność fizyczna, nawodnienie organizmu i regularny sen. Ogromne znaczenie ma też higiena: częste mycie rąk, szczególnie po wyjściu z publicznych przestrzeni, a gdy w pobliżu nie ma toalety – użycie płynu lub żelu dezynfekującego.
Okres od września do listopada bywa bardzo zmienny pod względem pogody. Warto codziennie sprawdzać, jaka temperatura panuje za oknem i przygotować się np. na niespodziewany deszcz. Odporności organizmu nie sprzyja ani wychłodzenie, ani przegrzanie organizmu. Ubierajmy się więc odpowiednio do pogody.
Dieta, która wzmocni odporność
Latem nasze stoły obfitują w świeże warzywa i soczyste sezonowe owoce. Zajadamy się truskawkami, czereśniami, arbuzami i śliwkami. Niestety, wraz z jesienią kończy się owocowo-warzywny dobrobyt. Zaczynamy jeść ich mniej, za zwiększamy spożycie produktów kalorycznych, często słodkich i wysoko przetworzonych. Nie sprzyja to wzmocnieniu organizmu. Wraz z pierwszymi jesiennymi chłodami powinniśmy szczególnie zadbać o dobrze zbilansowaną dietę.
Podstawą odporności są produkty bogate w witaminę C. Wprawdzie z chodników dawno zniknęli sprzedawcy truskawek i malin, możemy jednak sięgnąć po domowej roboty soki z malin, czarnej porzeczki, rokitnika, bzu, dzikiej róży czy aronii. Witaminę C znajdziemy też w cytrusach, suszonych morelach czy natce pietruszki.
Odporność zwiększamy też poprzez wspieranie flory bakteryjnej układu pokarmowego. Pomogą w tym kefiry, jogurty naturalne i inne przetwory mleczne. Nieocenionym składnikiem diety na wzmocnienie organizmu jest czosnek. Nazywany naturalnym antybiotykiem, chroni organizm przed infekcjami i poprawia odporność. Podobne właściwości wykazuje cebula. Jeśli ich nie lubimy lub obawiamy się nieprzyjemnego zapachu, warto przygotować syrop z czosnku lub cebuli.
Zamiast słodzić herbatę cukrem, wybierzmy miód. Dieta na wzmocnienie organizmu powinna też zawierać produkty bogate w cynk oraz kwasy omega, m.in. tłuste ryby morskie, orzechy itp.
Odpowiednia ilość snu
Sen ma ogromny wpływ na naszą odporność. Zmęczony organizm jest bardziej podatny na infekcje. Sen i wypoczynek pomagają radzić sobie ze stresem – kolejnym wrogiem odporności. Dzięki nim lepiej radzimy sobie z napięciem emocjonalnym i zachowujemy lepsze samopoczucie. Ważna jest nie tylko ilość snu, ale też jego jakość i regularność. Dlatego zawsze pamiętajmy o zasadach tzw. higieny snu – wstawaniu i zasypianiu zawsze o tej samej porze, unikaniu najadania się tuż przed snem, wyłączaniu urządzeń elektronicznych przynajmniej na godzinę przed pójściem do łóżka, wietrzeniu sypialni itp.
Zadbaj o ruch
Sport to zdrowie – nie tylko mocne mięśnie i siła, ale też lepsza odporność. Regularna aktywność fizyczna poprawia krążenie i wydolność oddechową. Chroni też organizm przed chorobami. Mimo iż jesień nie sprzyja przebywaniu na dworze, warto wybierać ruch na świeżym powietrzu. Spacery, bieganie, jazda na rowerze, Nordic Walking, gra w piłkę – wszystko to sprzyja dotlenieniu, poprawia kondycję i samopoczucie. Aby w pełni korzystać z dobrodziejstw aktywności fizycznej, rezerwujmy na nią czas przynajmniej 3 razy w tygodniu po 30-40 minut.
Nawodnienie organizmu
Latem pijemy dużo. Jesienią i zimą zapotrzebowanie na płyny nieco się zmniejsza, jednak wcale nie tak dużo, jak mogłoby się wydawać! Odpowiednie nawodnienie sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu organizmu – usuwa z niego toksyny i pomaga walczyć z drobnoustrojami. Niegazowana woda mineralna to podstawowy płyn, jaki przyjmujemy latem. Jesienią i zimą warto też sięgać po niesłodzone herbatki (jeśli już, to posłodzone miodem), ziołowe napary oraz świeżo tłoczone soki owocowe i warzywne.
Warto pamiętać, iż płyny to nie tylko woda, ale też m.in. ciepłe zupy. Rozgrzewają one organizm od środka, dzięki czemu chronią przed wyziębieniem i osłabieniem odporności. Do tego są lekkostrawne i (zwykle) dietetyczne. Aby zwiększyć efekt rozgrzania, warto dodać do nich przyprawy, takie jak pieprz, chilli, ostra papryka, kurkuma i imbir.
Te proste zasady pomagają przetrwać jesień w dobrym zdrowiu i samopoczuciu. Oczywiście infekcja może się zdarzyć pomimo to, jednak silny organizm skutecznie ją zwalczy i szybko powróci do dobrej formy!